Hellesøhus

Hellesøhus

Hvor vejen gennem Holm by ender ved Krumom, fortsatte den tidligere lige ud gennem Nørreskoven, langs med Rønkærene på sydsiden, og lidt længere ude på nordsiden, jordene ned mod den stenede bæk, der løb ud i Lille Bjørnkær. Syd for vejen var skellet mellem Nørreskov og Sønderskov ved mosen, - de såkaldte Fostermoser - der inde fra Rohave i en dalsænkning, der har afløb i en smal kløft, der løber ud til engene ved Hellesø. Denne vej har omkring 1600 – tallet nok kun været et smalt hjulspor, der gik gennem de store egeskove. Inden vejen nåede søen, lå der på den tid nogle såkaldte kæmpehøje (gravhøje), hvoraf en endnu er antydet i terrænet på sydsiden af vejen. På nordsiden helt oppe ved byen var de lange agre, der nok tidlig blev inddraget under bymarken, men længere ude på Lillebjørnkærshøj har skoven stået tæt. Helt inde ved kæret har der også ligget en kæmpehøj, og fra en senere tid, har der oppe mellem de to Bjørnkær ligget en skanse, der på et kort fra 1600 – tallet er benævnt som Nordskansen. Her ude på de lette jorder, og i det hele taget på alle Holmer jorder har stenaldermenesket levet af jagt og fiskeri og senere også som bønder. Det minder alle de stenredskaber om, der er fundet på markerne.

 

I 1630 kørte en vogn med lidt bohave på, ud ad hjulsporet i Nørreskoven, helt ud til Hellesø og helt ud til stranden, ud til det – på den tid – eneste hus i hele skoven. Om Hertug Hans omkring 1600 har bygget et hus og oprettet et færgested der, melder denne historien intet om. Men nu flyttede Jørgen Lyddiksen og hans kone derud i 1630, de var netop blevet viet i Nordborg kirke den 21.11.1630. Om de nu har boet sammen forinden vides ikke, men kirkebogen fortæller, at de i februar måned blev offentlig absolveret for ” fortidlig liggemål ” , og i den næste måned blev da også deres søn døbt, og fik navnet Hans, men han døde kort efter. Men kirkebogen fortæller året efter, at den 24.06.1632 døbte kapellanen Hr. Lorenz, Jørgen Lyddiksens barn i Holm, kaldet Hans.

Videre læser vi i kirkebogen, at denne Hans Lyddiksen blev viet i Nordborg kirke den 26.10.1662, men allerede den 10.05.1663 blev hans hustru begravet. Han må være blevet gift igen, for i 1671 blev Hans Lyddiksens barn døbt og kaldet Sidsel, og fire uger senere står at læse, at Hans Lyddiksens kone efter fødselen blev introduceret i kirken.

 

1676 står der: begravet Hans Lyddiksen af Holm, 45 år.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.08 | 13:45

Der kan man tvivle om det er den rigtige morder der blev halshugget. Ærgerligt man ikke havde dna muligheder den gang.
Findes kniven stadig ?

...
23.01 | 18:16

En forfader der kom vidt omkring. Jeg husker at mine forældre omkring 1968 fik brev fra familien i Amerika. Jeg havde brevet med i skole for oversættelse.

...
13.07 | 14:22

Jeg hedder Ingrid Laut Ebbesen. Er efterkommer af Peter Petersen Laut. Barber og bogbinder i Ullerup. Han er min oldefar. Min farmor Dorothea Eleonore Laut

...
22.10 | 15:13
Valparaiso har modtaget 3
Du kan lide denne side